Omzetbelasting en BTW, wat is het verschil nou eigenlijk?

Als ondernemer hoort u vaak de termen omzetbelasting en btw voorbijkomen. Het is belangrijk om te weten wat deze termen betekenen en hoe deze van invloed zijn op uw financiële administratie.  

Wat is het verschil tussen omzetbelasting en btw?

Hier kunnen wij een kort antwoord op geven. Als er gesproken wordt over omzetbelasting of btw, dan spreken we over hetzelfde. Officieel gaat het hier om de aangifte van de belasting van de 21% of 9% die wordt geheven over de winst. Dit heet dus omzetbelasting. Waarom wordt er dan ook gesproken over btw hoor ik u denken. Nou, BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. U draagt 21% of 9% af van de waarde die u heeft toegevoegd aan uw product of dienst. Stel, u koopt een product in voor 50 euro (ex btw) en verkoopt deze voor 100 euro (ex btw), dan berekent u 21% over 100 euro. U verstuurt dus een factuur voor 121 euro. Omdat u bij het inkopen over die 50 euro ook 21% btw (€10,50) heeft betaald blijft er alleen het verschil over (de toegevoegde waarde) om aan de belastingdienst te betalen, dus €10,50.  

Hoe werkt de btw?

Het Nederlandse belastingstelsel kent 3 tarieven voor de btw. Namelijk 21%, 9% en 0%. U berekent de btw door aan uw klant. Het bedrag wat u hiervoor ontvangt is de voorbelasting. Indien u zelf uitgaven doet kunt u de btw weer aftrekken van deze voorbelasting. Het 9% tarief is het verlaagde tarief en geldt onder meer voor etenswaren en sommige diensten zoals kappers. Het tarief van 0% geldt bijvoorbeeld als u zaken doet met het buitenland of actief bent in de visserij. U berekent dan geen btw, maar mag de btw die u betaalt over uw uitgaven wel aftrekken van de voorbelasting. Dit is echter anders bij vrijgestelde diensten of goederen. Als uw goederen of diensten zijn vrijgesteld van btw, dan kunt u de btw die u zelf voor diensten of goederen betaalt niet aftrekken als voorbelasting.  

Aangifte omzetbelasting

Het is u nu bekend onder welke belastingcategorie u valt en weet ook welk bedrag aan voorbelasting moet worden gereserveerd. U kunt dit bedrag niet zonder meer naar de belastingdienst storten. Eerst is het belangrijk om te weten wanneer u aangifte moet doen voor uw omzetbelasting. Standaard is dit per kwartaal, maar dit kan ook jaarlijks of maandelijks zijn. Om aangifte te doen maakt u gebruik van het portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk. U kunt hier inloggen met DigiD of eHerkenning. Via dit portaal vult u een aangifteformulier in. U geeft hierop aan hoeveel belasting u heeft ingehouden en hoeveel u terug wilt vorderen. Nadat de aangifte is ontvangen door de belastingdienst betaald of ontvangt u een bedrag. 

Houd rekening met de aangiftetijdvakken. Als u te laat of geen aangifte doet kunt u een boete krijgen van de belastingdienst. Als u te laat betaald krijgt u ook een boete. Wilt u herinnerd worden wanneer het tijd is om aangifte te doen? Download dan Btw-alert van de Belastingdienst en installeer deze op uw telefoon.

Btw alert voor iOS 
Btw-alert voor Android

Wij kunnen u helpen.

Aarland Administratie ondersteunt bij uw complete administratie. De aangifte omzetbelasting is inbegrepen in het maandbedrag van onze abonnementen. Dit biedt u wat voordelen. U hoeft niet langer meer zelf de btw te berekenen. Wij zorgen dat u altijd op de hoogte bent van het te ontvangen of te betalen bedrag. U hoeft niet langer de aangifte datum in de gaten te houden. Uw boekhouder zorgt ervoor dat de btw aangifte netjes op tijd naar u wordt verstuurd voor controle. Tot slot kunt u gelijk na controle in ons systeem de aangifte accorderen en de betaling doen. U doet dit in de vertrouwde omgeving van ons systeem. Inloggen op de website van de belastingdienst en zoeken naar het juist formulier is daarmee verleden tijd.

Wilt u ook gemakkelijk uw belastingaangifte doen?
Sluit dan een maandabonnement af bij Aarland Administratie en geniet van de vele voordelen die wij u bieden. Bespaar uzelf de administratieve rompslomp en besteed deze uren aan uw bedrijf.

Comments are closed.